top of page

Kastrering og sterilisering

Hvorfor kastrere/sterilisere?

Katten blir voksen ganske fort og en hunnkatt er kjønnsmoden ved 6-8 måneders alder, men den individuelle variasjonen er stor. Det er ofte relatert til vekt når den første løpetiden inntrer, rundt 2,5 kg, så en storvokst kattejente kan faktisk få løpetid fra 4-måneders alder. Dersom man ikke er oppmerksom kan man fort ende opp med en hel liten familie.  

Sterilisering er en viktig faktor for å regulere kattebestanden, men samtidig også viktig for å hindre spredning av sykdommer, som for eksempel FIV (kattens immunsviktvirus). Helsemessig vil en sterilisert hunnkatt ha mange fordeler fremfor en intakt hunnkatt. Det vil bla. være mindre risiko for å få jursvulster og livmorbetennelse.

Løpetid hos katt styres i stor grad av lys. Når våren kommer og dagene blir lengre vil derfor hunnkatten få løpetid. 

En katt med løpetid kan være ganske slitsom å ha i hus. Ofte blir de svært masete og kjælne, mjauer og ”skriker” og gnir seg inntil både møbler og husets to- og firbeinte. Mange hunnkatter kan også bli urenslige når de har løpetid. Om katten slippes ut i løpetid vil hun få besøk av strøkets hannkatter, og du kan forvente ett kull med kattunger etter 57-69 dager.  

Det anbefales å sterilisere hunnkatten før den eventuelt skal gå ut og så snart de begynner å vise tegn på kjønnsmodning. De fleste hunnkatter blir kjønnsmodne når den er ca 5-6 mnd. P-piller anbefales ikke da de bærer med seg en god del bivirkninger. Samtidig er det vanskelig å være sikker på at katten ikke blir drektig, da tablettene må gis ganske hyppig og man må være sikker på at katten ikke har kastet opp/spyttet ut tabletten.  

Hannkatter blir kjønnsmodne ved 6-8 måneders alder, og da kan de begynne å markere (spraye urin). Når man kastrerer en hannkatt tar man bort kattens testikler, og med det forsvinner også kjønnsdriften. Ukastrerte hannkatter kan sloss, markere, streife og generelt være en plage i nabolaget. Med slossing vil de også kunne spre smitte av sykdommer. Man anbefaler å kastrere hannkatten før den begynner å gå ut.  

Det er en myte at katter har behov for å ha et kull. Vi på Bergen Katteklinikk er i samarbeid med Dyrebeskyttelsen Bergen, og ser hvert år en stadig økende kattebestand i Norge. Hvert år fanges det veldig mange hjemløse katter inn av Dyrebeskyttelsen som blir født utendørs, og mange av disse er dumpede kattunger som ikke får nye hjem. Rundt 300 av de adopteres bort årlig. Alt for mange hjemløse katter avlives i Norge fordi det er for få hjem til dem.  Hvis man ikke har planer om avl på katten sin, anbefaler vi på det sterkeste å sterilisere/ kastrere dem.

Hunnkatt

Når man kastrerer (steriliserer) en hunnkatt, tar man bort livmor og eggstokker, og kattens reproduksjonsevne forsvinner. Hun vil ikke få løpetid mer, og risikoen for mange sykdommer avtar betydelig, eller forsvinner helt.  

Prosedyre

I forkant av operasjonen bør katten holdes inne fra kvelden før. Katten skal ha tilgang til vann, vi anbefaler et mindre måltid med våtmat ca 3 timer før operasjon. 

På klinikken legges katten i narkose, og livmor og eggstokkene fjernes gjennom et snitt i bukens midtlinje. Såret sys igjen i flere lag med oppløsbare suturer, det er derfor ikke behov for å fjerne sting i etterkant. Katten mottar god smertelindring før, under og etter inngrepet. Det er ikke uvanlig at det oppstår en liten hevelse ved operasjonssåret, men ta kontakt om det er varmt, fuktig eller væskende.

Vi har inkludert en kontroll etter 7-10 dager for en sjekk av såret hvis eier ønsker dette.

Hannkatt

Når man kastrerer en hannkatt tar man bort kattens testikler, og med det forsvinner også kjønnsdriften. Dersom en ikke kastrerer kattene er risikoen stor for uønsket revirmarkering og streifing.  

 

Prosedyre:

I forkant av operasjonen bør katten holdes inne kvelden før. Katten skal ha tilgang til vann, vi anbefaler et mindre måltid med våtmat ca 3 timer før operasjon. Når katten kastreres fjernes begge testiklene gjennom et lite snitt i huden over testiklene. Katten er i narkose i tillegg til å ha fått lokalbedøvelse i testiklene og vil ikke kjenne noe ubehag under inngrepet. Det er ikke vanlig å sy igjen såret etter et slikt inngrep og etterbehandlingen er minimal. Det kan oppstå en liten hevelse ved operasjonssåret, men ta kontakt om det er varmt, fuktig eller væskende.

Vi anbefaler å ID merke katten ved sterilisering/kastrering, les med om dette her.

20210917_124930.jpg

Etter operasjon

Etter operasjon vil du som eier få god informasjon om hva du skal tenke på etter operasjon og narkose hos katten din, samt få med deg skriv rundt dette. Katten vil være noen timer på klinikken til observasjon, men vil bli sendt hjem samme dag. Nedenfor kan du lese litt om postoperativ pleie, og forberede deg litt på hjemkomsten.

•Katten må ikke slikke på operasjonssåret. Munnhulen til en katt er ikke ren og tungen er som en liten børste, dersom den slikker på såret øker risiko for komplikasjoner ved tilhelningen og risikoen for infeksjon er stor. Hvis katten slikker mye må man anskaffe body eller halskrage som hindrer dette. Katter foretrekker helst body ved sterilisering, og kan være lurt å sette på forebyggende rett etter operasjonen. Operasjonssåret skal ikke bades eller renses med mindre du har fått instruks om dette fra oss.

•Katten kan være trett opptil et døgn etter inngrepet: Katten har vært i narkose, og vil derfor være sliten når den kommer hjem. Det er ikke uvanlig at katten er litt slapp eller ønsker å sove resten av kvelden. Det er helt normalt at katten kan være litt svimmel eller oppføre seg annerledes etter operasjonen. Varigheten på dette varierer og kan være alt fra timer til et døgn før symptomene begynner å avta.

•Kroppstemperaturen kan være nedsatt etter narkosen: Under narkose er det vanlig at kroppstemperaturen går noe ned. La katten ligge på et rolig, varmt og godt sted, og ha en toalettkasse tilgjengelig.

•Små hyppige måltid: Det er viktig at katten er helt våken og kan gå stødig av seg selv før hun får tilbud om mat og vann. Gi hyppige og små porsjoner og gi tilsyn. Vi selger eget fôr som er godt egnet etter operasjon som har mye energi, protein og er god for fordøyelsen (rekonvalesensfôr). Katten kan være noe kvalm av medisinene så noen kan ha litt redusert appetitt, men aldri la katten gå for lenge etter operasjon uten mat.

•Katten skal holdes inn de nærmeste dagene: For at såret skal få ro til å gro, skal katten holdes inne en periode etter operasjonen. Unngå mye lek og klatring før såret er grodd.

• Smertestillende: Du vil få informasjon om smertelindring etter operasjon.

•Fôring etter kastrering: Husk at kvalitetsfôr fra veterinær eller faghandel beregnet for kastrerte katter er viktig, da dette er med på å forebygge overvekt og urinveisproblemer.

bottom of page